Mis on DAC7 direktiiv?

DAC7 on Euroopa Liidu direktiiv (LINK), mis nõuab veebiplatvormidelt nagu Yaga, Bolt, Osta.ee jne edastama maksuametile teavet oma liikmete müükide ja tulude kohta.

Yagal on seadusega kohustus koguda ja esitada Maksu- ja Tolliametile üks kord aastas andmed platvormil tegutsevate Müüjate ning nende poolt teenitud tulu kohta, kui kasutaja saavutab kalendriaastas 30 müüki või rohkem või kui Müüja teenitud tulu müükidelt ületab 2000 eurot kalendriaastas. Kui vastad Müüjana nendele kriteeriumitele, on Sul kohustuslik esitada ja kinnitada oma andmed, täites DAC7 vormi.

Esimest korda on Yagal kohustus edastada teave 2023. aastal teenitud tulu kohta Maksu- ja Tolliametile 31. jaanuariks 2024. aastal.

Erandina ei ole Yagal DAC7 raames aruandekohustust, kui Müüja on asja müügiks jooksval kalendriaastal sõlminud platvormi kaudu vähem kui 30 tehingut ja talle makstud või krediteeritud tasu kogusumma ei ületa 2000 eurot (maksualase teabevahetuse seaduse § 2022 lg 3 p 4).

Erandi kohaldumine on välistatud, kui:

  • Müüja on teinud küll alla 30 tehingu, kuid talle makstud või krediteeritud tasu kogusumma ületab 2000 eurot;
  • Müüja on teinud üle 30 tehingu (seejuures ei ole oluline, kas tehingute eest makstud või krediteeritud tasu kogusumma ületab 2000 eurot või mitte).

Füüsilisest isikust Müüja kohta tuleb Yagal koguda ja Maksu- ja Tolliametile esitada järgmine teave:

  • ees- ja perekonnanimi;
  • sünnikuupäev;
  • aadress peamises elukohariigis või -jurisdiktsioonis;
  • isikukood, kui see on olemas, ja muud füüsilisele isikule väljastatud maksukohustuslasena registreerimise numbrid või nende sisulised ekvivalendid ning iga selle väljastanud riik või jurisdiktsioon;
  • käibemaksukohustuslasena registreerimise number, kui see on olemas;
  • kui müüjal puudub nii isikukood kui muu maksukohustuslasena registreerimise number või selle sisuline ekvivalent, siis tuleb koguda informatsioon müüja sünnikohariigi või -jurisdiktsiooni kohta.

Kui füüsilisest isikust Müüja on aruandlusest välistatud Müüja, siis tema kohta teavet ei koguta.

Juriidilisest isikust ja õiguslikust moodustisest Müüja kohta tuleb Yagal koguda ja Maksu- ja Tolliametile esitada järgmine teave:

  • ärinimi;
  • registrijärgse asukoha aadress;
  • äriregistri kood, kui see on olemas;
  • püsiv tegevuskoht, mille kaudu toimub aruandekohustusega hõlmatud tegevus Euroopa Liidus, kui see on olemas, ja liikmesriik, kus see püsiv tegevuskoht asub;
  • käibemaksukohustuslasena registreerimise number, kui see on olemas;
  • kõik muud isikule väljastatud maksukohustuslasena registreerimise numbrid. Kui maksukohustuslasena registreerimise numbrit ei ole, siis olemasolul tuleb esitada selle sisuline ekvivalent ning iga selle väljastanud riik või jurisdiktsioon.

Kui juriidilisest isikust või õiguslikust moodustisest Müüja on aruandlusest välistatud Müüja, siis tema kohta teavet ei koguta.

Yaga kogub ja esitab Maksu- ja Tolliametile Müüja eest järgmised andmed:

  • Pangakonto number, kuhu väljamaksed on sooritatud. Juhul kui konto omaniku nimi erineb Müüja nimest, edastatakse ka konto omaniku nimi EMTA-le.
  • Müüjale tehtud kõikide maksete kogusumma ja tehingute koguarv, mille eest maksed on sooritatud, see teave on vajalik iga kvartali kohta ning sisaldab ka kõiki teenustasusid, muid tasusid jne, mida platvormihaldur on igas kvartalis kinni pidanud.

Kas ma pean täitma DAC7 vormi?

Kui vastad Müüjana DAC7 kriteeriumitele - see tähendab, et oled Yagas kalendriaasta jooksul saanud 30 müüki või rohkem või teeninud Yaga müükidelt rohkem kui 2000 eurot kalendriaastas on DAC7 vormi täitmine Sulle kohustuslik.

Kuidas ma tean, et pean DAC7 vormi täitma ja kust seda teha saab?

Eelpool mainitud kriteeriumitele vastamisel võtame Sinuga DAC7 vormi täitmiseks ühendust Yagas sees teavituste kaudu ning samuti Sinu Yaga kontoga ühendatud meiliaadressil. DAC7 vormi saad täita mugavalt Yagas sees, leiad vormi järgmiselt lingilt -> https://www.yaga.ee/minu/seaded/profiil/DAC7

DAC7 vorm tuleb täita hiljemalt jooksva kalendriaasta lõpuks ehk 31. detsembriks.

Mis siis juhtub, kui ma ei täida DAC7 vormi?

Juhul kui vastad Müüjana DAC7 kriteeriumitele, kuid Sa ei täida DAC7 vormi, ei ole Sul võimalik oma Yaga kontolt väljamakseid sooritada, kuniks DAC7 vorm on täidetud.


Loe lisa Platvormialase teabe automaatse vahetuse (DAC7) kohta EMTA kodulehelt (LINK).

Vajad endiselt abi? Võta meiega ühendust Võta meiega ühendust